Kent jouw organisatie een vaste beoordelingscyclus? Dan vraag je je misschien af of je die vaste cyclus nu door moet laten gaan. Heeft dat nu echt prioriteit als de enige zorg is of het bedrijf volgend jaar nog wel bestaat?
Was de trend niet juist dat beoordelingsgesprekken maar moesten worden afgeschaft, want tijdrovend. Bovendien, als het dan eens echt belangrijk wordt in een dossier, blijken de functionerings- en beoordelingsformulier vaak minder bruikbaar voor HR omdat managers zelden het stempel ‘needs improvement’/’onvoldoende’ geven. De tussentijdse gesprekken/ MYR’s voor 2020 dan maar overslaan?
Vijf strategische voordelen om nu tijd te investeren in jouw medewerkers
- Zelfs als je verwacht te gaan reorganiseren, is een halfjaarlijks beoordelingsgesprek, een uitgelezen kans om de huidige daadwerkelijke werkzaamheden van de medewerker vast te leggen, hetgeen van belang is bij het bepalen van de ontslagvolgorde.
- Risico’s op arbeidsongeschiktheid inschatten en waar nodig preventief maatregelen treffen. Immers, er wordt een hausse aan burn-outs voorspeld. Het landelijke ziekteverzuimpercentage was lange tijd niet zo hoog. Of je nou wel of geen reorganisatie in het achterhoofd hebt: het voorkomen van ziekmeldingen, levert aanzienlijke tijd- en kostenbesparing op.
- De output van de medewerker gedurende de corona-maatregelen beoordelen en meten. Kun je die output eigenlijk wel meten of beoordelen na een zo lange tijd van thuis werken? Heb je door het vele thuiswerken wel grip op de bezigheden van de medewerker?
- Ervaringen met thuiswerken evalueren.
- Wederzijdse verwachtingen vast te leggen: is sprake van (tijdelijk) aangepaste werkzaamheden? Wil je bepaalde resultaten of competenties die je aanvankelijk met de medewerker had afgesproken wijzigen: ga hierover in gesprek. Is binnen jouw organisatie een ondernemingsraad ingesteld? Check dan de download ‘Instemmingsrecht OR’.
Wil je meer informatie over wat een goed functioneringsgesprek voor jouw organisatie kan betekenen neem dan contact met ons op.