Vaak betekent een collectief ontslag flinke vertraging tijdens je reorganisatie. Tijd die je juist niet hebt, je ontslaat niet omdat je het leuk vindt, maar omdat het bedrijfseconomisch moet. De vraag is dan ook: Moet je ieder collectief ontslag melden? Iets wat je zeker in deze tijd wilt voorkomen!
De Wet collectief ontslag (WMCO) in het kort
Volgens de WMCO moet iedere werkgever die, in een tijdvak van 3 maanden, ten minste 20 medewerkers wil ontslaan dit melden bij de vakbond (indien van toepassing) en het UWV. Dit is gebonden aan strenge eisen en voor ieder orgaan gelden ook nog eens andere eisen.
Ook dien je samen met de vakbonden te kijken of er andere mogelijkheden zijn om ontslag te voorkomen en hoe je jouw medewerkers eventueel gaat ondersteunen richting ander werk. Daar bovenop komt nog dat je een maand na de melding niemand mag ontslaan of een VSO mag aanbieden om bedrijfseconomische redenen. Je begrijpt al. Dit kost veel tijd en deze heb je niet!
Hoe kun je melding voorkomen?
Wil je precies weten hoe dit alles in zijn werk gaat? Wat bijvoorbeeld de indeling van de werkgebieden is of hoe je de verschillende aanvragen doet kijk dan eens naar de toelichting WMCO of neem contact met ons op. We kijken graag mee naar de mogelijkheden.
Groet,
Sandra Wouters