logologologologo
  • downloads
  • nieuws
  • helpdesk
Verlofstuwmeren, de angst van iedere ondernemer als de economie weer gaat draaien!
mei 19, 2020
Coronavirus: verlenging en uitbreiding noodpakket banen en economie
mei 20, 2020
mei 20, 2020
Categories
  • nieuws
Tags

Vaak betekent een collectief ontslag flinke vertraging tijdens je reorganisatie. Tijd die je juist niet hebt, je ontslaat niet omdat je het leuk vindt, maar omdat het bedrijfseconomisch moet. De vraag is dan ook: Moet je ieder collectief ontslag melden? Iets wat je zeker in deze tijd wilt voorkomen!

De Wet collectief ontslag (WMCO) in het kort

Volgens de WMCO moet iedere werkgever die, in een tijdvak van 3 maanden, ten minste 20 medewerkers wil ontslaan dit melden bij de vakbond (indien van toepassing) en het UWV. Dit is gebonden aan strenge eisen en voor ieder orgaan gelden ook nog eens andere eisen.

Ook dien je samen met de vakbonden te kijken of er andere mogelijkheden zijn om ontslag te voorkomen en hoe je jouw medewerkers eventueel gaat ondersteunen richting ander werk. Daar bovenop komt nog dat je een maand na de melding niemand mag ontslaan of een VSO mag aanbieden om bedrijfseconomische redenen. Je begrijpt al. Dit kost veel tijd en deze heb je niet!

Hoe kun je melding voorkomen?

  1. Kun je het aantal onder de 20 houden, dan hoef je het niet te melden.
  2. Controleer of er vakbond is die je moet raadplegen. Zo niet dan win je al veel tijd.
  3. Kun je het totaal aantal ontslagen eventueel over meer dan drie maanden verdelen? Buiten het tijdvak van 3 maanden begin je namelijk weer opnieuw met tellen.
  4. De tenminste 20 ontslagen dienen te vallen binnen een werkgebied. Kun je het verdelen over meer werkgebieden, dan hoef je niet te melden.
  5. Kijk of je iedere beëindiging mee moet tellen. Ontslagen in de proeftijd tellen bijvoorbeeld niet mee.
  6. Controleer of het UWV de verplichting tot raadpleging van de vakbonden kan afwijzen. Dit kan als de raadpleging de herplaatsing van de medewerkers of de werkgelegenheid van de andere medewerkers in gevaar kan brengen.

Wil je precies weten hoe dit alles in zijn werk gaat? Wat bijvoorbeeld de indeling van de werkgebieden is of hoe je de verschillende aanvragen doet kijk dan eens naar de toelichting WMCO of neem contact met ons op. We kijken graag mee naar de mogelijkheden.

Groet,

Sandra Wouters

Sandra Wouters
Sandra Wouters

Gerelateerde berichten

Waar en wanneer werken we na corona?

februari 11, 2021

Waar en wanneer werken we na Corona?


Lees meer

Top 5 uitspraken arbeidsrecht in coronatijd

februari 2, 2021

Arbeidsrecht en corona: top 5 uitspraken


Lees meer

Wat zijn de arbeidsrechtelijke gevolgen van het coronavaccin? Mag je het verplichten? Mag je een vaccinatiebonus verstrekken?

januari 21, 2021

Het coronavaccin: arbeidsrechtelijke gevolgen


Lees meer
© 2020 AnderhalvemetervoorHR | Algemene voorwaarden | Privacy Statement
Onderdeel van Committ Legal | Ontwerp Digital Analog